Matti Rauhanen

Nupurin kartano sodan j�lkeen

Nupurin kartano on viime aikoina ollut paikkakuntalaisten huolen aiheena. Voin kertoa omalta osaltani jotakin kartanon historiasta. Tulin Nupuriin maatalousty�njohtajaksi vappuna vuonna 1947 eli 2,5 vuotta sodasta kotiutumiseni j�lkeen. Olimme menneet naimisiin vaimoni Eilan kanssa viikkoa aikaisemmin. Asetuimme asumaan kartanon p��rakennuksen vieress� olleeseen punaiseen rakennukseen, jossa asui muitakin tilan ty�ntekij�it�.

Noihin aikoihin Nupurin l�hiymp�rist� oli t�ytt� maaseutua. Julkista liikennett� oli heikosti; Eklundhin bussi ajoi Helsingist� Nuuksioon ja Someron linja Turun suuntaan. Kyl�ll� oli yksi taksiyritt�j�, Blomster nimelt��n. Kauppoja oli per�ti kolme; Nordstr�min kauppa (Rajalan edelt�j� silloisella Turuntiell�), Degerman kauppa Brobackassa ja Elannon kes�kauppa (Pikku-Elanto) Siikaj�rvell�.

Sodan j�lkeen oli suuri tarve rakentaa asuntoja ja muodostaa pientiloja luovutettujen alueiden siirtov�elle. Silloisen maanhankintalain mukaan kartanon omistaja Veikkaustoimisto oli ensisijainen maanluovuttaja. Puolet kartanon maista jouduttiin luovuttamaan asutustoimintaan ja n�ill� tiloilla asuu edelleen Karjalan ja Porkkalan evakkojen j�lkel�isi�.

Kartanolla oli j�ljell� peltoa noin 40 hehtaaria. Lehmi� oli parikymment� ja hevosia viisi. Traktori hankittiin vasta my�hemmin. Pellot olivat kuitenkin hajallaan ja hankalasti viljelt�viss�, siksi lis�hehtaareja oli vuokrattu aina nykyist� Latokaskea my�ten. Nupurin kartanon omistaja oli juuri vaihtunut. Juho Vainio oli myynyt tilan Veikkaustoimistolle, joka aloitti laajat parannusty�t. Rakennettiin kasvihuoneet l�mp�keskuksineen, uusi navetta ja henkil�kunnalle uusi asuinrakennus, johon meid�n perhe p��si muuttamaan. Rantasauna valmistui edustusk�ytt��n vuonna 1952, mutta sit� saivat my�s ty�ntekij�t k�ytt��.

Veikkaustoimiston toimitusjohtaja Suvanto asui kartanon p��rakennuksessa. H�n ei juuri osallistunut tilan hoitoon. Tilan kirjanpidon hoiti rouva Suvanto. Torsoksi j��neen tilan tuotto ei kattanut suuria investointeja ja vuonna 1956 Nupurin tilaa tarjottiin vuokralle. My�s min� sain tarjouksen, mutta olin niin l�helt� seurannut asioita, ett� kielt�ydyin. Kartano kasvihuoneineen ja p��rakennuksineen saatiin kuitenkin vuokrattua, mutta kahden vuoden p��st� tila oli konkurssissa. T�m�n j�lkeen omistajaksi tuli nykyinen Lomayhtym�, joka aloitti kartanossa pitk��n jatkuneen motellitoiminnan.

T�ss� yhteydess� jouduimme etsim��n uutta ja asuntoa ja leip�puuta. Kolmen lapsen perheemme asusti muutamia vuosia Nupurin alueella vuokratiloissa, kunnes oma talomme valmistui It�-Nupuriin vuonna 1961. Siell� syntyi nelj�s lapsemme. Aloitin kuorma-autoyritt�j�n� ja sit� ammattia harjoitin yli 30 vuotta. Nuuksion alueella on er�it�kin tontteja, jonne olen kuskannut hiekka- ja multakuormia ja rakennustarvikkeita. J�in el�kkeelle vuonna 1990. Nykyisin asumme vaimoni Eilan kanssa Kirstinm�ess�.

Matti Rauhanen
Nuuksion kyl�nvanhin 2011