Hannu Silanto 2011 (2)

(Nuuksio-lehti 2/2012)

ILLANVIETOT HONKAMAJALLA

Vuonna 1954 liityin Nuuksion nuorisoseuraan. Nuorisoseurantalolla Honkamajalla j´┐Żrjestettiin siihen aikaan iltamia. Niiss´┐Ż piti olla ohjelmaa ja sen p´┐Ż´┐Żlle sai olla puolitoista tuntia tanssia. Iltamissa oli tanhuja, n´┐Żytelmi´┐Ż, haitarinsoittoa ja muuta mukavaa. Pokelatkin k´┐Żviv´┐Żt esiintym´┐Żss´┐Ż iltamissa. Heill´┐Ż kun oli kes´┐Żpaikka Siikaj´┐Żrvell´┐Ż. Martti Pokela oli my´┐Żs juontajana iltamissa ja luki hauskoja uutisia sanomalehdist´┐Ż. Osto- ja myyntisivuilta h´┐Żn luki ett´┐Ż ´┐Żvaihdetaan kerran k´┐Żytetty Sopu-teltta lastenvaunuihin´┐Ż. Ilmoitus tuntui huvittavan yleis´┐Ż´┐Ż.

Ennen aikaan Honkamajalla ei ollut sis´┐Żvessoja vaan pikkulat sijaitsivat rakennuksen alapuolella olevassa vajarakennuksessa. Sen kulmalle n´┐Żytti olevan tarvetta varsinkin miehill´┐Ż moneen kertaan illassa, vaikka v´┐Żest´┐Żn raitistamiseen pyrkiv´┐Żst´┐Ż seurasta olikin kyse. Tuntuihan siell´┐Ż juttua riitt´┐Żv´┐Żn. Meist´┐Ż nuorista miehist´┐Ż oli j´┐Żnn´┐Ż´┐Ż seurata touhua sivusta.

Honkamajaa vuokrattiin my´┐Żs elokuvien esitt´┐Żjille. Esityksi´┐Ż oli yleens´┐Ż vain syksyll´┐Ż ja talvella koska pimennysverhoja ei ollut. Salissa oli vain kaksi kaminaa, joten talvella oli tavattoman kylm´┐Ż istua puupenkeill´┐Ż. Yleis´┐Ż pitikin p´┐Ż´┐Żll´┐Ż´┐Żn talvitakit ja p´┐Ż´┐Żss´┐Ż´┐Żn karvalakit ja pipot. Villak´┐Żsineit´┐Ż ei tarjennut riisua. Elokuvat olivat yleens´┐Ż kevytt´┐Ż huumoria kuten, Pekkaa ja p´┐Żtk´┐Ż´┐Ż, Majakkaa ja per´┐Żvaunua tai Abbot ja Costeloa. Tietysti oli my´┐Żs Lapatossu-elokuvia ja Orpopojan valssi kuului my´┐Żs ohjelmaan. Oikein kylm´┐Żll´┐Ż kelill´┐Ż elokuvat esitettiin ravintolan puolella. Meit´┐Ż katsojia oli paikalla 10-20 henke´┐Ż.

Bingotoiminta alkoi Honkamajalla virallisesti vuonna 1972. Bingoa tosin kokeiltiin Aapo Leskisen vet´┐Żm´┐Żn´┐Ż jo edellisen´┐Ż vuonna pariin kertaan. Min´┐Ż py´┐Żritin palloja Aapon hoitaessa paperit ja palkinnot. Mahtoikohan palkinnot olla pelkk´┐Ż´┐Ż kahvia, en varmuudella muista. Siin´┐Ż vaiheessa kokeilu ei tuntunut oikein onnistuvan ja niin siit´┐Ż luovuttiin v´┐Żh´┐Żksi aikaa.

TALKOOTY´┐ŻT HONKAMAJALLA

Talkoita tehtiin Honkamajalla eritt´┐Żin paljon. Pudotettiin salin katto, eristettiin ja levytettiin sein´┐Żt ja purettiin n´┐Żytt´┐Żm´┐Ż. Ravintolan sein´┐Żt my´┐Żs eristettiin. J´┐Żlkik´┐Żteen ajatellen n´┐Żm´┐Ż ty´┐Żt olisi saanut j´┐Żtt´┐Ż´┐Ż tekem´┐Żtt´┐Ż, mutta tuntuivat silloin v´┐Żltt´┐Żm´┐Żtt´┐Żmilt´┐Ż bingoajien viihtyvyyden kannalta. Silloiset l´┐Żmmityslaitteet eiv´┐Żt pystyneet pit´┐Żm´┐Ż´┐Żn tarvittavaa l´┐Żmp´┐Ż´┐Ż sis´┐Żll´┐Ż. Jotain oli teht´┐Żv´┐Ż, sill´┐Ż l´┐Żmmityskustannukset olivat aivan liian korkeat tuloihin n´┐Żhden. Avustuksin turvin saatiin ty´┐Żt tehty´┐Ż.

Mutta saatiin my´┐Żs paljon hyvi´┐Ż uudistuksia aikaan, kuten sis´┐Żlle wc-tilat. Vuonna 1987 rakennettiin alakertaan sauna ja monitoimitilat ja vuonna 1991 kunnon portaat yl´┐Żs saliin. Jo pelk´┐Żst´┐Ż´┐Żn alakerran teko vaati monia satoja talkootunteja. Honkamaja maalattiin ulkoap´┐Żin vuosina 1980 ja 1992. Salin lattia hiottiin ja lakattiin m´┐Ż´┐Żr´┐Żajoin. Eteisen lattia uusittiin ja talonmiehen asunto remontoitiin. T´┐Żss´┐Ż vain joitain talkoot´┐Żit´┐Ż mainitakseni.

Meit´┐Ż oli 3-4 miehen ydinporukka, jotka saimme aina tarvittaessa lis´┐Żv´┐Żke´┐Ż. Talkoov´┐Żen saanti oli eritt´┐Żin helppoa ja halukkaita auttajia riitti ihan kiitett´┐Żv´┐Żsti. Paula Peltosen toimiessa siihen aikaan talon is´┐Żnn´┐Żitsij´┐Żn´┐Ż oli taattua ett´┐Ż kahvia voileipien ja pullien kera oli aina saatavilla. Auttajia tuli usein ihan pyyt´┐Żm´┐Żtt´┐Żkin ja talkoov´┐Żki viihtyi hyvin. Usein lopetettuamme ty´┐Żmme istuimme pitk´┐Ż´┐Żn kahvilan puolella viel´┐Ż rupattelemassa Paulan kahvia ja kakkuja maistellen.

Rakennusporukassa oli eri alojen ammattimiehi´┐Ż. Oli putki- ja s´┐Żhk´┐Żmiest´┐Ż, muuraria, maalaria ja laattamiest´┐Ż. Se mik´┐Ż oli puute niin rakennusmestaria tai arkkitehtia ei porukassa ollut. Jouduimme usein kokoontumaan ja miettim´┐Ż´┐Żn mit´┐Ż tehd´┐Ż´┐Żn, mist´┐Ż tehd´┐Ż´┐Żn ja milloin tehd´┐Ż´┐Żn. Ammattimiehist´┐Ż oli sekin hy´┐Żty ett´┐Ż heill´┐Ż oli kontakteja rakennustarvikkeita myyviin yrityksiin. Saimme rakennustarvikkeet edullisesti ja jotkut liikkeet halusivat tukea seurantalon remonttia antamalla viel´┐Ż normaalia suuremmat alennukset. Min´┐Ż huolehdin yleens´┐Ż tarvikkeiden noudosta ja kuljetuksista, sill´┐Ż sain ty´┐Żpaikaltani kuljetuskalustoa veloituksetta.

Talkooty´┐Żn j´┐Żlki oli eritt´┐Żin laadukasta johtuen ammattimiesten ohjauksesta ja ty´┐Żpanoksesta. My´┐Żs seuran lentopalloporukka osallistui ajoittain talkoisiin. Nuuksio-seura kyll´┐Ż huomioi talkoov´┐Żke´┐Ż monin tavoin. Urakan tullessa valmiiksi saatoimme viett´┐Ż´┐Ż saunaillan vaikka Turuntien motellin tiloissa pienen purtavan ja saunajuoman merkeiss´┐Ż. Saunatilojen valmistuttua Honkamajalle ei tarvinnut en´┐Ż´┐Ż l´┐Żhte´┐Ż muualle. My´┐Żs talkooporukan sek´┐Ż seuran johtokunnan ja rakennustoimikunnan yhdess´┐Ż viett´┐Żm´┐Żt pikkujoulut olivat ikimuistoisia. Jouluillallisen j´┐Żlkeen oli paljon itse suunniteltua ja esitetty´┐Ż ohjelmaa mm. monenlaisia leikkimielisi´┐Ż kisoja. Musikanttejakaan ei n´┐Żihin juhliin tarvinnut muualta hakea. Musiikista huolehti Rainer Tupola, Matti Iivari ja Karhun Maukka. Trubatuurina toimi Seppo K´┐Żrp´┐Żnen. Taitavia musiikkimiehi´┐Ż kaikki. Juhlat venyiv´┐Żt yleens´┐Ż pikkutunneille asti. T´┐Żss´┐Ż yhteydess´┐Ż ei sovi unohtaa naisten osallistumista talkoisiin ja juhlien j´┐Żrjest´┐Żmiseen. Heid´┐Żn panoksensa oli eritt´┐Żin suuri koko talkootoiminnalle. Heille siit´┐Ż suuri kiitos.

Yhdeks´┐Żnkymment´┐Żluvun puoliv´┐Żliss´┐Ż ihmisill´┐Ż rupesi olemaan niin paljon muita menoja ja varmaan v´┐Żh´┐Żn kyll´┐Żstymist´┐Żkin ett´┐Ż talkoiden aika rupesi olemaan ohi. Porukka kuivui niin pieneksi ett´┐Ż oli parempi lopettaa. Talkoista j´┐Żi minulle kuitenkin paljon oikein mukavia muistoja.

Kyl´┐Żnvanhin 2011
Hannu Silanto