Reino Nurmi

Nuuksio-lehti 1/2013.

Reino Nurmi on asunut koko ikänsä Nuuksiossa. Hän syntyi vuonna 1937 Heinästiellä, silloisen työväentalon naapurissa. Reinon isän kotipaikka oli Kattilan torppa ja äiti oli kotoisin Outokummusta, mistä hän oli muuttanut Espooseen, Histan kartanon palvelukseen.

Perhe muutti kuitenkin jo 1938 Punjoon, jossa vanhemmat olivat tuon ajan tyypillisissä maa- ja navettatöissä. Punjossa asuttiin sotavuodet. Sieltä muutettiin Siikajärvelle Naruportin torppaan ja lopulta Heinästie 33:een, missä Reino asuu tänäkin päivänä.

Punjon vuodet olivat alle kouluikäiselle Reinolle jännittävää aikaa. Seikkailumaastoa riitti kartanon mailla ja Pitkäjärvellä seilattiin joskus laiturinpätkällä. Kaikkein merkittävin tapahtuma oli kuitenkin Punjon kartanon tyttären Kirsti Brofeldtin ja tulevan pankkimaailman vaikuttajan Mika Tiivolan häät elokuussa 1944. Kyseessä olivat seurapiirihäät, joista lehdet raportoivat näyttävästi. Reinokin sai olla vanhempiensa kanssa mukana häähumussa.

Koulutiensä Reino aloitti vuonna 1944 Nuuksion vanhassa koulussa, joka sijaitsi nykyisen, vuonna 1951 valmistuneen koulun tontilla. Alakoulun ensimmäinen luokka käytiin vain kesällä, saunassa tehtiin ruoka koululaisille ja Nuuksion nuorisoseuran puheenjohtaja Iida Niiranen toimi opettajana. Vuonna 1946 yläkoulun neljä luokkaa siirrettiin Honkamajalle ja siellä oltiin siihen asti, kun uusi Nuuksion koulu valmistui. Kaikki luokat istuivat Honkamajan kahviossa, jossa oli hiukan nykyistä enemmän tilaa, koska keittiötä ei vielä ollut. Reinon luokkakuvissa vilahtaa tuttuja nuuksiolaisia, muun muassa Ihamuotilan veljekset Jaakko ja Risto.

Kouluvuosiltaan Reino muistelee tapausta, joka olisi saattanut päättyä ikävästikin. Pojat olivat olleet Käärmekallion maastossa hiihtelemässä, kun Reinon kaveri Eino lipsahti Turuntiellä auton eteen. Eino selvisi kuitenkin vaatteiden repeämisellä ja pikku kolhuilla, mutta myös autoon tuli lommo. Autonkuljettaja vaati pojan vanhempia maksamaan auton korjauskustannukset. Pian selvisi, että kyseessä oli presidentti Paasikiven Alli-puolison käytössä oleva edustusauto. Honkamajan koulun opettaja Korhonen tuli kuitenkin hätiin kirjoittaen presidentin kansliaan kirjeen, jossa toivoi, että maksua vahingosta ei perittäisi. Kyseessä oli sentään pienituloinen siirtolaisperhe. Tarina päättyi onnellisesti, sillä jonkin ajan päästä Einon perheelle toimitettiin presidentti Paasikiven vanha puku lasten vaatekankaaksi. Ei ole varmuutta siitä, päätyikö Juho Kustin puku pienokaisten päälle vai jonkun puvun alkuperästä tietämättömän aikuisen käyttöön.

Kun Honkamajan koulu lopetettiin, Reino siirtyi työelämään, mutta kävi vielä viimeisen kahdeksannen luokan iltakouluna Nuuksiossa. Työura jatkuikin sitten autojen varaosien merkeissä aina vuoteen 2002.

Reino Nurmi on ollut mukana myös Nuuksio-seuran, tuolloisen nuorisoseuran, toiminnassa. Seura järjesti hiihtokilpailuja ja kesäjuhlia. Tanhuharrastus oli sodan jälkeen vilkasta ja esiintymisiä sekä kilpailuja oli mm. maakuntajuhlissa. Iltamissakin tuli käytyä ja seuran kevätjuhlissa esiintyivät mm. paikalliset kesäasukkaat, näyttelijä Aku Korhonen ja kanteletaiteilija Pokelat.

Reino on ollut aktiivinen nuuksiolainen myös kunnallispolitiikan puolella. Hän on toiminut mm. Nuuksion työväenyhdistyksen puheenjohtajana, jonka perustajajäseniä oli Reinon isoisä K.W Nurmi. Luottamustoimista merkittävimmät olivat Espoon Sähkön hallintoneuvosto 1981–93 sekä huoltolaitosten johtokunta. Vaalilautakunnassa Reino nähtiin vuosikausien ajan.

Reino Nurmi taitaa olla nyt Hannu Silannon jälkeen toinen ”toisen polven kylänvanhin”, sillä hänen äitinsä Hanna Nurmi oli Nuuksion kylänvanhin vuonna 1986.

(TRA)