Kauko Savolainen

Kylänvanhimman muisteluita 2007.

Olen 78 vuotta elänyt, vanhahko ruumiillisesti, mutta henkisestä vähän nuorempi. Synnyin Sonkajärven salomailla mäkitupalaisen perheen esikoisena. Mökkimme oli pieni ja maata vähän. Vähitellen perheemme lapsiluku alkoi ylittää omistamamme maan hehtaariluvun. Vaikka jatkosodan jälkeen saimme isomman viljelystilan asuttavaksemme, alkoi minusta tuntua, että meitä oli liian monta saman orren alla eläjää.
Päätin, että minä lapsijoukon vanhimpana lähtisin ensin.

Tädiltäni Helsingissä saisin asunnon ja luultavasti metallialalta töitä. Niin sitten eräänä maaliskuun päivänä, vuonna 1945, nostin koulureppuni selkääni. Olin laittanut sinne yhdet alusvaatteet, puolilitraa maitoa ja muutamia eväsleipiä. Aloin hiihtää n. 7 kilometrin matkaa linja-autopysäkkiä kohti, jonne jättäisin sukseni läheiseen taloon. Oli tosi ihana ilma. Hanki kimalteli ikään kuin siinä olisi ollut miljardeja timantteja. En hennonnut katsoa jälkeeni, jotta ei olisi tullut haikeampi olo.

Elämäni Helsingissä alkoi mukavasti. Päivät olin töissä ja illat kuluivat harrastuksissa. Sitten osui silmiini sanomalehdestä, että Valtion iltaoppikoulu aloittaa toimintansa Helsingissä. Olin aina ollut opinhaluinen ja niinpä painuin pääsykokeisiin, jotka läpäisin. Sain itse valita vieraan kielen ja valitsin englannin. (Saksaa vihasin, koska saksalaiset joukot tuhosivat Lapin!) Koulun päätyttyä suoritin asevelvollisuuteni. Sen loppuvaiheilla, keväällä 1952 solmin avioliiton ja vuoden kuluttua syntyi esikoisemme, poikalapsi. Myöhemmin meille syntyi vielä kaksi pirteää tytärtä.

Sodan jälkeen asunnot olivat tiukassa nuorille pareille. Saimme vuokratuksi 14 m2:n vinttikomeron Mellunkylästä, kun maksoimme puolen vuoden vuokran etukäteen. Olimme onnellisia, kun saimme asua saman katon alla.

Syyskuun loppupuolella 1954 ostimme tontin Siikajärventien varrelta, johon sitten monien vaiheiden jälkeen rakensimme talon vuosina 1972-1974. Rakentamisen aloittaminen viivästyi 14 vuotta, kun saimme tietää, että Australia ottaa vastaan siirtolaisia Suomesta ja maksaa vielä 10% laivamatkakuluista. ( Myöhemmin matkat olivat ilmaisia).
Vaimoni kanssa päätimme, että lähdemme 10 vuodeksi kokeilemaan, että tulemmeko toimeen siellä, vai palataanko sieltä takaisin ”häntä koipien välissä”. Ajattelimme, että ainakin englannin kielen taitomme kohenisi ja lapsemme saisivat englanninkielisen koulutuksen. Tonttiamme emme myyneet. Olimme ehtineet siihen hankkia rautatievaunusta rakennetun talviasuttavan pikku mökin, joka voisi olla tarpeen, kun palaamme.
14 vuotta kului maapallon ”alapuolella” nopeasti. Tein paljon ylitöitä, mutta myös harrastuksille jäi aikaa. Australiassa on isoilla paikkakunnilla mm. osavaltioiden kustantamia teknillisiä iltakouluja, joissa voi maksuttomasti opiskella ja suorittaa tutkintoja. Itse opiskelin sellaisessa koulussa 4 vuotta ja suoritin haluamani tutkinnon.
Kun poikamme pääsi ylioppilaaksi päätimme palata Suomeen. Kaksi tytärtämme jatkoivat koulunkäyntiään englantilaisessa koulussa Helsingissä.

Vuosina 1972-74 ansiotöiden ohella rakensi talon tontillemme. Sitten minut houkuteltiin neljäksi vuodeksi töihin Singaporeen ja sen jälkeen kahdeksi vuodeksi Jakartaan. Perhe seurasi mukana. Työkenttänä Singaporen lisäksi koko kaakkois-Aasia. Singaporessa oli helppo toimia, koska korruptio oli siellä lainvastaista. Jakartassa adoptoimme sendalaisista vanhemmista syntyneen poikalapsen, koska omat lapsemme, nuorinkin, olisivat pian aikuisia. Siellä ottolapsen saaminen tapahtui nopeasti: aamulla lapsi syntyi ja illalla oli jo kotonamme.

En enää uusinut työsopimusta, vaan muutimme uuteen kotiimme Siikajärvelle 1982. Kaksi viikkoa ehdin olla kotona, kun vielä tuli neljän kuukauden työtarjous brunein sulttaanikunnasta. Siitä e voinut kieltäytyä ja niin lähdin yksin ja palasin kotiin juuri ennen joulua.
Siikajärvellä on rauhallista asua luonnon keskellä hyvien naapureiden ympäröimänä. Olen ollut Nuuksion Omakotiyhdistyksen toiminnassa mukana, mm. johtokunnassa 1990-1995.

Kylänvanhin 2007 Kauko Savolainen (Nuuksio-lehti 3/2007)