Paula Peltonen

KYLÄNVANHIN 2009 PAULA PELTONEN - PERUSNUUKSIOLAINEN

(Nuuksio-lehti 4/2009)

Vuoden 2009 Nuuksion kylänvanhin Paula Peltonen on neljännen polven nuuksiolainen. Ensimmäisen elinvuotensa hän vietti Kolmirannassa, josta perhe siirtyi asumaan Honkamajan yläkertaan. Paula muistaa kiireisen äitinsä joskus turvautuneen käytännölliseen lastenvahtiin: tenavat sidottiin vaatteistaan lipputangon naruun, jossa he saivat melko vapaasti liikkua, mutta pysyivät varmasti kotipihassa.

Honkamajan hellahuoneessa asuttiin vuoteen 1954, jolloin Peltosen perheen oma talo valmistui Honkamajan naapuriin entisen Histan torpan Fredsbackan maille, nykyiseen Rauhamäkeen. Talo on pitkälti Paulan isän tekemä ja seisoo edelleen komealla paikallaan Nupurintien varressa.

Vuonna 1952 valmistui nykyinen Nuuksion koulu. Kouluun kuljettiin Histan kautta kävellen ja suksilla. Koulun opettajista mukavin oli Annikki Tigerstedt, joka opetti alaluokkia. Hän oli innokas kävelijä, joka silloin tällöin reippaili Helsinkiin asti. Koulussa oli toista sataa oppilasta kolmessa luokkahuoneessa, joten kaksi luokkaa opiskeli yhdessä. Kuri oli melko lailla kovempi kuin nykykouluissa.

Espoon koulujen väliset hiihtokilpailut pidettiin joitakin kertoja myös Nuuksion koululla. Hurjapäät kilpailivat Korpiniityn hyppyrimäessä Nikulanpellon läheisyydessä. Mäestä leiskautettiin 20 metrin hyppyjä ja lajin harrastajia tuli kaukaakin, koska tuolloin ei Espoossa ollut vastaavaa mäkeä. Paula muistaa Putte Saloahon Brobackan lastenkodista (nyk. Nuuksion maja) olleen eräs parhaista hyppääjistä.

Äidin apuna Paula oli jo kouluaikana ns. Pikku-Elannossa Siikajärven rannalla. Äiti hoiti vain kesäkuukausina auki ollutta kauppaa. Tuohon aikaan hygieniasäännöt olivat melko löysiä. Mitään kylmäkalusteita ei ollut ja makkarapötköt laitettiin yöksi suolaveteen. Koulun päätettyään Paula oli sitten ihan oikeissa töissä varsinaisessa Nuuksion Elannon myymälässä.

Rauhamäessä oli Greta Rönnbergin palvaamo. Se oli entinen savusauna, jossa Paulakin saunoi ensimmäisen kerran. Greta eli Keeta oli lasten suosikki, jolle kerättiin katajanoksia kinkkujen savustusta varten. Suuri mullistus oli television tulo kylälle. Aluksi laitteita oli vain parissa talossa, jonne lapset – joskus puoliväkisin - kokoontuivat suurena laumana tuijottamaan mustavalkoista kuvaa. Lastenohjelmia tuli harvoin, mutta silti kylässä viihdyttiin välillä niin kauan, että isäntäväki alkoi ehdotella nukkumaanmenoa.

Nuuksio-seuran toimintaan Paula kasvoi luontevasti ihan pikkulapsesta asti. Itsekin hän toimi Honkamajan talkkarina vuosina 1989-2000. Seuran johtokunnassa Paula toimi 15 vuotta eri tehtävissä; kerhon vetäjänä, kahvilan emäntänä ja rahastonhoitajana.
Nykyään Paula Peltonen on lähes kaikkien sopivan ikäisten nuuksiolaisten lasten tuntema. Jo 13 vuoden ajan hän on toiminut Nupurin päiväkodissa laitosapulaisena, mutta paljon myös lastenhoitajien sijaisena. Kun laitosapulaisten toimet päiväkodeissa ensi vuonna lakkautetaan, Paula jää varhaiseläkkeelle. Paulan kaltaisille moniosaajille olisi toki päiväkodeissa käyttöä edelleen, mutta nykypäivän lyhytnäköiseen tehokkuusajatteluun tämä ei taida enää sopia.

(TRA)