Historiaa ja viimeisin toimintakertomus

Yleistä tietoa

Nuuksio-Seura on 89-vuotias, Espoon vanhin ja eräs suurimmista asukasyhdistyksistä. Edistämme viihtyisää asumista, kotiseudun kulttuuria ja kotiseutuhenkeä. Seura valvoo alueen kaavoitusta ja muita suunnitelmia ja pitää yhteyttä viranomaisiin ja päättäjiin. Olemme Kotiseutuliiton, Espoon kaupunginosayhdistysten liiton (EKYL) ja Espoon omakotiyhdistysten keskusjärjestön (EOK) jäsen.

Toiminta-alueemme on Nupuri, Vanha-Nuuksio, Siikaj√§rvi, Nuuksionp√§√§ ja √Ąmm√§ssuo. J√§senist√∂mme kattaa yli 70 prosenttia alueemme asuntokunnista.

Seura järjestää myös teatteritoimintaa, teatterimatkoja ja lasten kerhotoimintaa. Lisäksi seura tukee erilaisia liikuntaharrastuksia. Nuuksio-päivä järjestetään vuosittain ja Kaamosrock joka toinen vuosi. Seuran toiminnan keskipiste on perinteikäs seurantalo Honkamaja, jota vuokrataan yksityistilaisuuksiin.

Vuoden 2018 Nuuksion kylänvanhin on Hikka Selroos Siikajärveltå.

Historiaa

Nuuksio-Seura perustettiin 4. lokakuuta 1929. Perustamiskokous pidettiin Histan koululla ja samassa tilaisuudessa 36 henkilöä liittyi jäseneksi. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin opettaja Ida Niiranen ja kirjuriksi Hanna Laitinen. Iida Niiranen toimi seuran puheenjohtajana ja näytelmäpiirin vetäjänä melkein 20 vuotta.

Koko kylän väki oli alkuvuosista lähtien mukana toiminnassa ja seuran toiminta-alue ulottui aina Kauklahteen saakka. Alkuaikoina kokoonnuttiin Histan pirtissä, koululla tai työvöentalolla. Neljäntenä toimintavuotena seura sai kuitenkin tontin lahjoituksena Histan kartanon emännältä Hilda Ihamuotilalta. Tontti oli metsässä ja kaukana silloisesta maantiestä, mutta vuonna 1933 rakennettiin Helsinki - Turku -maantie nuorisoseuran lahjatontin ohi. Tästä rakennushanke sai vauhtia, kun Histan kartanosta tarjottiin edullisesti puutavaraa uuden Turuntien tielinjalta. Iltamilla ja arpajaisilla oli kerätty varoja 30.000 mk, professori Brofeldt ja Hilda Ihamuotila lahjoittivat kumpikin purettavan ladon hirsirungon ja Hakalan tiilitehdas 1400 tiiltä.

Rahaa tarvittiin kuitenkin lisää. Iida Niiranen ja Hilda Ihamuotila ajoivat Punjon kartanoon neuvottelemaan asiasta ja apua saatiin. Professori Brofeldt vaimoineen lupautui järjestämään lainan ja Espoon Osuuskassasta saatiin lisää. Näin päästiin alkuun ja Honkamajan vihkiäisjuhla pidettiin 1936. Talo pystytettiin talkoovoimin.

Vuonna 1939 talo vuokrattiin tilapäiskäyttöö retkeilymajaksi, kesällä 1944 se oli jonkin aikaa vuokrattuna puolustusvoimille ja vuosina 1946-1951 se toimi kansakouluna.

Alkukausien voimakas teatteri- ja kansantanssitoiminta vaihtui sittemmin jooga-, vatsatanssi-, salibandy- ja sulkapalloharrastukseksi. Uusi ja innokas teatteriryhmä on kuitenkin taas aloittanut toimintansa ja seuralla on lastenkerhoyomintaa. Myös lentopalloharrastus on vilkasta.

Seuran keskeisenä varainhankintamuotona oli vuodesta 1972 lähtien bingotoiminta, joka valitettavasti jouduttiin lopettamaan vuonna 2002. Seurantalon vuokraaminen erilaisiin tilaisuuksiin on tämän jälkeen muodostunut Nuuksio-Seuran tärkeimmäksi tulolähteeksi. Tätä on edesauttanut Honkamajan perusteellinen remontointi, johon on saatu avustusta mm. opetusministeriöltä.

Vuoden 2009 alusta lähtien Nuuksion omakotiyhdistyksen asukastoiminta siirtyi Nuuksio-Seuran puitteisiin. Samalla perustettiin edunvalvontajaosto ja muita jaostoja.

Seuran tulevaisuuden näkymät ovat valoisat, vaikka rakentaminen on kaavoitusongelmien takia lähes pysähtynyt Nuuksion seudulla. Seuralla on upea toimitalo ja talous on kunnossa. Mutta työtä riittää edelleen edunvalvonnassa ja kulttuuritapahtumien järjestämisessä.

Toimintakertomus vuodelta 2017


Vuonna 2017 Nuuksio-seura keskittyi toiminnassaan edunvalvontaan, lasten ja nuorten tapahtumiin, kotiseututyöhön sekä kulttuuritapahtumien järjestämiseen alueen asukkaille. Lisäksi seura toimitti ja julkaisi Nuuksio-lehteä, toimitti nettisivuja ja järjesti asukastilaisuuksia. Toiminta rahoitettiin tilojen vuokrauksella, avustuksilla, jäsenmaksuilla ja osallistumismaksuilla.

Seuran j√§senrekisteriss√§ oli 485 j√§senmaksunsa maksanutta taloutta ja lis√§ksi 5 kunniaj√§sent√§. J√§senmaksu oli 10 ‚ā¨/talous.

Hallituksen puheenjohtajana toimi Hannele Kerola, varapuheenjohtajana Anni Poutiainen ja sihteerinä Anne-Maaria von Plato. Rahastonhoitajana toimi Kari Wiitala.

Muina hallituksen jäseninä olivat:
Seija Lohikoski
Helena Louhos
Paula Nieminen
Satu Norolouoto-Fäldt
Tarja Ojala
Pertti Ratilainen
Timo Rauhanen
Mitro Repo
Veera Ruoho

Hallitus kokoontui vuoden 2017 aikana 8 kertaa. Toiminnantarkastajana oli Olli Palonen.

Avustukset

Espoon kaupunki my√∂nsi seuralle toiminta-avustusta 1000 ‚ā¨ ja kohdeavustusta joulujuhlaj√§rjestelyihin 800 ‚ā¨.

Vuosikokoukset

Kevätkokous pidettiin 16.3. Osallistujia oli 23.

Syyskokouksessa 12.12. Hannele Kerola kertoi alueen asukasyhdistysten yhteisestä kannanotosta, jolla vastustettiin suoran bussiyhteyden lakkauttamista Siikajärveltä Leppävaaraan.

Kylänvanhin Seija Lohikoski kertoi kirjastaan Kapearaiteinen hevosrautatie ja ryssänhakkuut Espoossa 1915-1917.

Kokouksessa päätettiin siirtyä yhteen vuosikokoukseen. Päätös edellyttää vielä kevätkokouksen 2018 päätöstä.

Uudeksi kylänvanhimmaksi valittiin Hilkka Selroos Sahajärveltä. Kokouksessa oli 19 osallistujaa.


Tiedotus ja edunvalvonta

Vuonna 2017 NUUKSIO-lehti täytti 40 vuotta ja järjestyksessä viides toimittaja, Timo Rauhanen, aloitti työn. Pisimpään lehteä on toimittanut Seija Lohikoski, 30 vuotta.

Nuuksio-lehden toimittajana oli Seija Lohikoski numeron 1 ja Timo Rauhanen numeroiden 2-4 osalta. Lehden painosm√§√§r√§ oli 1 350 kpl/nro ja se ilmestyi nelj√§ kertaa. Koko vuoden lehtien julkaiseminen maksoi 1809 ‚ā¨ ja ilmoitustuloja kertyi 1760 ‚ā¨. Syyskuusta alkaen Timo Rauhanen on toimittanut lehte√§ my√∂s s√§hk√∂isesti.

Lehti jaettiin vapaaehtoisvoimin kaikkiin alueen talouksiin riippumatta j√§senyydest√§ (postialueet 02820 ja 02860). Muilla alueilla asuville postitettiin yhteens√§ 170 lehte√§/nro. Lehte√§ l√§hetettiin viranomaisille ja lehdist√∂lle noin 25 kappaletta. Nettisivut, jotka ovat Nuuksio-lehden lis√§ksi t√§rke√§ tiedotuskanava, p√§ivitettiin aina tarvittaessa. Nuuksio-seuran s√§hk√∂postilistan kautta jaettiin useita tiedotteita yli 182:lle listan j√§senelle. Honkamajalla on omat Facebook‚€ďsivut, joilla markkinoitiin tilan vuokraamista. Lis√§ksi tapahtumista tiedotettiin Nuuksion asukasfoorumin nettisivuilla.

Keskustelutilaisuus Siikajärven vesihuollosta pidettiin Honkamajalla 18.5. Paikalla oli n. 70 osallistujaa. Hanketta esittelivät ja kiinteistöjen omistajien kysymyksiin vastasivat Espoon kaupungin hanke-päällikkö Markus Juusola, HSY:n liittymispalveluista Kalle Hakkarainen sekä urakoitsijan edustajia. Toteutuksesta oli kertomassa Ramboll Oy:stä Jonna Tuomiranta. Mikko Kantola SKT Suomi Oy:stä esitteli LPS-paineviemärijärjestelmää ja Bengt Linqvist Bevera Oy:stä Hydromatic-järjestelmää.

Nuuksio-seura jatkoi Siikajärven Vastaanottokeskuksen toiminnan seuraamista. Hallitus tapasi kokouksessaan keskuksen palvelupäällikkö Marika Salovaaran 29.5. ja sai tilannekatsauksen asukasmäärästä, jätevedenpuhdistamon toiminnasta, turvallisuustilanteesta jne. Lisäksi Hannele Kerola ja Anne-Maaria von Plato tapasivat uuden palvelupäällikön Anna-Kaisa Harjun ja vastaanottokeskusten johtaja Mari Saaren vastaanottokeskuksessa 22.8. Molemmista tapaamisista oli yhteenvedot Nuuksio-lehdessä. Anne-Maaria von Plato on osallistunut 09/2017 asti peruspalvelujohtaja Juha Metson vetämään turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyvän valmiusryhmän kokouksiin.

Nuuksio-seuran hallitus jatkaa edelleen aktiivisesti työtä Mustanpuron vesihuollon saattamiseksi asianmukaiselle tasolle.

Nuuksio-seura on ottanut kantaa mm. Helsingin Sanomissa Suomen luontokeskus Haltian aiheuttamiin Solvallan liikenneruuhkiin ja esittänyt, että kansallispuistoon tulee tehdä muita sisääntuloportteja ja parantaa joukkoliikennettä. Nuuksio-seura toi jo Haltian suunnitteluvaiheessa esille sen, että luontokeskus kasvattaa Solvallan kävijämäärää hallitsemattomasti ja kävijöiden määrän on jo todettu olevan kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna.

Honkamajalla järjestettiin alueemme kunnallisvaaliehdokkaiden yhteinen esittäytymis- ja vaalitilaisuus, jossa puhetta johti Kalle Isokallio.

Seija Lohikoski on Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön (EOK) hallituksen ja Vanha-Espoon Asukasfoorumin hallituksen jäsen.

Kunnallisessa päätöksenteossa nuuksiolaisten etua valvoivat Veera Ruoho (kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu), Hannele Kerola (Espoon kaupunginhallituksen varajäsen, kesäkuuhun asti HSL:n halli-tuksen jäsen ja joulukuusta alkaen Länsi Metro Oy:n hallituksen jäsen) ja Timo Rauhanen (Espoon Asunnot Oy:n hallituksen jäsen).

Nupurintielle Veikkaustien ja Myllärintie pysäkkien kohdille saatiin lopulta keskikorokkeet. Työtä jatketaan, että korokkeet saadaan myös Brobackantieltä eteenpäin.

Hannele Kerola, Timo Rauhanen ja Siikajärven Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Mari Lehtinen luovuttivat Nuuksio-Nupurin ja Karhusuon asukasyhdistysten yhteisen kannanoton ja 1650:n allekirjoittajan adressin bussilinjan säilyttämiseksi Siikajärveltä Leppävaaraan HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemelle 14.12.

Kulttuuri, liikunta ja lapset

Karhusuon esikoulu käytti Honkamajan salia koulun kevätjuhlaan.

Nuuksio-seura järjesti Koulumestarin ja Karhusuon kouluilla lentopalloa. Toimintaan osallistui 8 pelaajaa Koulumestarissa ja 14 pelaajaa Mikkelän koululla. Lentopallotoiminnasta vastasi Riitta Metsäkoivu.

Miia Linden veti Honkamajalla zumbatunteja sunnuntaisin kevät- ja syyskaudella. Zumbaa järjestettiin 24 kertaa. Hän maksoi Nuuksio-seuralle korvausta tilojen lämmittämisestä.

27.5. järjestettiin kirpputori- ja bilepäivä. Seura järjesti buffetin ja pihalla oli Espoon VPK:n paloauto, pomppulinna ja poni lapsille sekä tikan- ja saappaanheittoa. Illalla soitti tanssimusiikkia The Bugs ja pääsylipun hintaan sisältyi monipuolinen salaattipöytä, grillimakkara ja kahvi.

11.11. järjestettiin Honkamajalla joulumyyjäiset, jossa oli paljon käsityöläisiä myymässä tuotteitaan. Pihalla oli lapsille poniratsastusta. Tilaisuus onnistui jälleen niin hyvin, että myyjäisistä päätettiin pitää myös vuonna 2018.

Nuuksio-seura järjesti joulujuhlan 10.12. Ohjemassa oli mm. Juvenalian kantelemusiikkia, Jousenkaaren koulun tiernapojat, joululauluja ja Joulupukki toi lapsille joululahjat. Tarjolla oli puuroa, leivon-naisia, glögiä ja kahvia. Juhlijoita oli n. 40.

17.12. järjestettiin yhdessä seurakunnan kanssa perinteinen jouluhartaus Kattilassa. Tilaisuudessa oli 50 osallistujaa.

Musiikkiopisto Juvenalia järjesti Honkamajalla oman Kanteleiden joulujuhlansa 21.12.

Joka toinen vuosi järjestettävä musiikkitapahtuma Kaamosrock päätettiin siirtää syksyltä pidettäväksi 24.3.2018.

Honkamajan vuokraus, kunnostus ja entisöinti

Anni Poutiainen hoiti Honkamajan asiakasvuokrauksen. N√§ytt√∂j√§ j√§rjestettiin useita kysynn√§n mukaan. N√§ytt√∂j√§ varten perustettiin hallituksen j√§senille WhatsApp‚€ďryhm√§, jolla ilmoitettiin n√§ytt√∂jen ajan-kohdista ja ilmoittauduttiin n√§ytt√§jiksi. Honkamajan sivuille lis√§ttiin kuvia sis√§tiloista ja mm. juhlako-risteluista.

Honkamajaa vuokrattiin 20 viikonloppuna. Tilaisuuksista valtaosa oli häitä ja loput syntymäpäivä- ja muita juhlia sekä yksi meditaatioviikonloppu. Lisäksi Järvenpään osto- ja myynti on järjestänyt 4 huutokauppa keskiviikkoisin.

Salin lattia lakattiin ja näyttämö maalattiin helmikuussa. Katon vuoto korjattiin väliaikaisesti ja korjauksesta tehtiin kustannusarvio. Loppuvuodesta haettiin korjaukseen avustusta Kotiseutuliitolta.

Honkamajan asunto vuokrattiin Toni Alves Fonsecallesille. Hän toimii talonmiehenä ja päivystää viikonloppuvuokrausten aikana.

17.9. pidettiin talkoot, joissa siivottiin kellari, yläkerta ja tarvikevarasto. Talkoisiin osallistuivat seuran hallitus ja talon asukas.

  Kaikki oikeudet pidätetään © Nuuksio-Seura Ry 2015 [ Hallintapaneeli ]